Met pijn in ons hart vernamen wij dat Hans Daris op 31 mei op 69-jarige leeftijd aan de gevolgen van een slopende ziekte is overleden. In bijzijn van zijn familie heeft Hans afscheid kunnen nemen van het leven. In Hans verliezen wij naast een echte Kei, een man wiens leven en dat van zijn familie nauw met onze vereniging is verbonden.

Na vanaf 1991 in de Raad van Elf gezeten te hebben, werd Hans in het carnavalsjaar 1993/1994 adjudant van Prins Jan (Coppelmans). En in 1997/1998 draaiden ze de rollen om en werd Hans “Prins Hans”. Zijn leus: “Het moet een geintje blijven” was tekenend voor wie hij was en hoe hij naar het leven keek. Hoewel, als hij langs het veld stond bij Waalre 1 wilde hij dit nog wel eens vergeten. Maar ach, ook dat hoorde bij Hans. En ook zijn clubliefde voor Feyenoord kende geen grenzen.

Hans heeft daarna nog een paar jaar in de Hoge Raad gezeten en was actief in de zittingscommissie.
Befaamd waren zijn ideeën over hoe Carnaval in alle facetten vormgegeven kon worden. Een creatieve geest die humor hoog in het vaandel had staan. Als tonprater was hij een groot succes tijdens de Zittingsavonden. Dat de spanning voorafgaand aan een optreden bij Hans zeer hoog opliep, was bekend. Maar ook dat hoorde bij Hans. Hij heeft mede aan de basis gestaan van Stress Expres, waarin het samen met Dieter en Adje tijdens de zittingsavonden het publiek wist te vermaken met rake teksten en kolderieke optredens.

Hans vond ook dat alle oud-Prinsen van AWC de Keien het gedachtegoed van de vereniging dienden te bewaken. Hij werd medeoprichter van de APK (Auw Prinsen der Keien). Een groep die natuurlijk per jaar groeit en waar Hans altijd actief in is gebleven.

Op 1 maart 2002 werden Hans en Jacqueline uitbater van De Wolders Wever, toen al de residentie van AWC de Keien. Tot de sluiting in 2020 heeft AWC de Keien in de Wolderse Wever een warm en gastvrij thuis gehad. Vergaderingen, krantenuitreikingen, recepties, trainingen, verzamelmomenten voor het geüniformeerd, carnavalsdagen etc. De Wolderse Wever was altijd het middelpunt waar Hans, Jacqueline en later Sabine en Stefan altijd voor ons klaarstonden. Gastheren en gastvrouwen waar niets te gek voor was.  Vanwege hun verdiensten voor de Keienjeugd ontvingen Hans en Jacqueline in 2008 de ‘Kei van de Kiezelkei’. En vanwege hun grote verdiensten ontving de hele familie Daris in 2020 de ‘Gerard Vos-Penning’.

Naast zijn inzet voor AWC de Keien was Hans ook voor de rest van het dorp maatschappelijk betrokken. Zo richtte hij in 2002 de Stichting Levende Kerststal op. Tot 2018 was hij betrokken bij de opbouw, maar toen zijn gezondheid te wensen overliet namen Sabine en Stefan het stokje over. Zo blijft de naam Daris verbonden aan deze prachtige Waalrese traditie.

Ook was Hans jarenlang voorzitter van de Slepers. Een vriendenvereniging met als uitvalsbasis het “slepershol” waaruit o.a. de jaarlijkse onderscheiding van de Meest Gesnapte tijdens Carnaval is ontstaan. Dit was een onderscheiding voor mensen die zich in het dorp voor het carnavalsgebeuren ingezet hebben, het kan een Kei, Torentutter of een Baltrapper zijn. Op maandagochtend met carnaval was het eerst eieren met spek eten in De Wolderse Wever en daarna werd “De Meest Gesnapte” onderscheiden.

Het leven van Hans in een kort verhaaltje opschrijven is niet mogelijk. Daarvoor heeft hij te veel gedaan en betekend voor de levens van anderen. Toen er een carnavalswagen met daarop het hoofd van Hans werd gebouwd, was hij apetrots. Een zeer “Bekende Waalrenaar” is van ons heengegaan, maar zijn nalatenschap is groot.  En natuurlijk had Hans ook zijn nukken, maar hij had bovenal een hart van goud. Hij stond altijd voor iedereen klaar en is altijd dicht bij zichzelf gebleven. Zijn gezin was hem alles.

Afscheid nemen van Hans valt ons zwaar. Wij wensen Jacqueline en de kinderen en alle andere familieleden heel veel sterkte bij het verwerken van dit ongetwijfeld grote verdriet.
Een klein stukje troost kan misschien gevonden worden in het feit dat Hans een geliefd persoon was die door de Waalrese gemeenschap niet vergeten zal worden.

 

Hans Daris overleden