Dit jaar heeft Prins Luuk van de Keien weer een hele speciale scepter; helemaal in diverse onderdelen geprint met behulp van een 3D printer.

Nestor Toon Bouwman had aan Vorst Ad gevraagd of dat hij dit jaar weer de scepter voor de nieuwe Prins wilde maken. Ad heeft een paar jaar geleden ook al voor de toenmalige Jeugdprins Stef (broer van Prins Luuk) de scepter gemaakt.

Op zijn eerste vraag wat er boven op de scepter moest komen kreeg hij het antwoord: ”Een voetbal met keien of zoiets” en de kleuren mochten zwart en wit zijn. Op de vraag of dat de nieuwe Prins een budget heeft of dat Ad(je) weer de klos is kreeg hij het antwoord: ”Ik denk het laatste”.
Hierna startte een langdurig proces: Het bedenken, ontwerpen en tekenen is al direct na de zomervakantie begonnen. Een voetbal met patroon was niet gemakkelijk maar de bal in een kei krijgen was achteraf het lastigste.

De scepter bestaat uit 5 delen. Het bovenste gedeelte met de bal is één geheel. In de bal

zit een conus waarop de bal is geplaatst, deze conus zit vastgeschroefd in de zwarte houder die weer vastgeschroefd zit in het onderste witte gedeelte. De schroefdraad is ook geprint (een kunststukje in de 3D print wereld). Verder zit er tussen de zwarte houder en bal een grijze kei met daarin op 4 zijden tekst geprint onder andere de naam van de prins, “Prins Luuk”. De onderkanten van elk onderdeel zijn vlak anders kun je de onderdelen niet printen. Alles is voor de zekerheid nog een keer extra verlijmd omdat Ad Prins Luuk heel goed kent (huilende smiley)

Nadat alle onderdelen goed waren ontworpen konden de digitale bestanden worden ingelezen in een ander speciaal softwareprogramma. Dit programma maakt van het model heel veel laagjes met een dikte van 0,1 mm. Dit is het best te vergelijken met een kaasschaaf die laagjes snijd van een blok kaas (slicen in de 3D wereld genoemd).
Al die laagjes worden ook weer één nieuw

bestand. Een 3D printer kan dit nieuwe bestand “lezen” en dan het model laagje voor laagje printen. De onderdelen van de scepter van Prins Luuk hebben samen meer dan 100 uur op de 3D printer gestaan. 3D printen is nu nog een langdurig en duur proces maar over een paar jaar voor iedereen te gebruiken net zoals de computer in het verleden.

Zaterdagavond 11 november 2017 was dan het grote moment. Vorst Ad overhandigde bij de installatie van Prins Luuk de nieuwe scepter. Uit een prachtig ontworpen en laser gesneden vitrinekastje uitgerust met LED verlichting kon Prins Luuk zijn persoonlijke scepter eruit nemen en beginnen met het carnavalsfeest 2017-2018.

De Scepter van Prins Luuk