Dit jaar heeft de jeugdprins van de Keien een hele speciale scepter; geprint mbv een 3D printer.

Stef had aan Oom Ad, in het geheim, vertelt dat hij jeugdprins ging worden en toen vroeg hij aan Oom Adje of hij de scepter kon maken. Ad antwoordde dat dat wel kon en vroeg gelijk: maar wat wil je er dan bovenop hebben? Stef had zijn antwoord gelijk klaar: onze hoofden!

Inscannen van de hoofden

En zo startte en lang proces: De ontwerpen en het scannen is al begonnen in juni 2014.
Het ontwerp van de scepter bestaat uit 4 delen. Het bovenste gedeelte met de hoofdjes is 1 geheel. Met een speciaal programma worden de losse hoofdjes en kei samengevoegd tot een geheel. De onderkant moest vlak zijn anders kan het niet op een 3D printer geplaatst worden (zie filmpje met onderdeel waar het gat in zit dit is het begin van het bovenste gedeelte).

Langzaam print de 3D printer het ontwerp

In het bovenste gedeelte zit het 2e deel, de conus, die precies in het bovenste gedeelte past en met schroefdraad verbonden aan het zwarte gedeelte. Het zwarte gedeelte is het 3de gedeelte en zit ook met schroefdraad in het onderste gedeelte. Alles is voor de zekerheid nog een keer extra verlijmd.

De hoofden

Nadat alle onderdelen goed waren ontwerpen konden de digitale bestanden worden ingelezen in een ander speciaal softwareprogramma. Dit programma maakt van de verschillende onderdelen laagjes. Dit is het best te vergelijken met een kaasschaaf die laagjes snijd van een blok kaas (het ontwerp).
En die laagjes worden ook weer nieuwe bestanden. Een 3D  printer kan deze nieuwe bestanden lezen en dan de ontworpen laagje voor laagje printen. De onderdelen van de scepter van prins Stef hebben meer dan 40 uur op de 3D printer gestaan.

3D printen is nu nog een langdurig en duur proces maar over een paar jaar voor iedereen te gebruiken net zoals de computer in het verleden.

Zaterdagavond was dan het grote moment. Ad overhandigde de nieuwe scepter aan zijn neefje en jeugdprins Stef!

De productie van de Scepter van de jeugdprins

Eén gedachte over “De productie van de Scepter van de jeugdprins

Reacties zijn gesloten.