Ons bereikte het verdrietige bericht van het overlijden op 26 mei van één van de oprichters van AWC de Keien, Jan Cornelissen. Hij is 85 jaar geworden. Zijn gezondheid liet de laatste jaren al te wensen over, vandaar dat hij met zijn Riet, met wie hij al meer dan 60 jaar getrouwd was, in een verzorgingstehuis verbleef.

Jan kwam uit een eenvoudig nest zoals hij zelf altijd aangaf. Als 3e zoon van 4 zoons en 2 zussen is hij de eerste uit het gezin, die een vervolgopleiding mag gaan doen na de basisschool. Hij gaat naar de LTS in Valkenswaard. Dit noemde hij ook wel de keerzijde van zijn leven.
De leraar van de basisschool ging naar Jan’s ouders om ze te vertellen dat het goed zou zijn voor Jan als hij toch verder zou leren. Dit keurde zijn ouders goed, wat voor die tijd al heel uitzonderlijk was. Uit eigen overweging ging hij later ook nog de avond MULO doen. Nadat zijn dienstplicht er op zat heeft hij 500 gulden geleend van zijn moeder zonder medeweten van zijn vader. Hier startte hij zijn eerste bedrijfje mee op in Aalst, met o.a. het maken van zendmasten. Dit groeide uit naar grotere projecten waarbij hij een samenwerking aanging met Dhr. Rutten. Uit deze samenwerking ontstond het bedrijf voor velen bekend als de RUCO. Jan beschreef die samenwerking  met mooie woorden als een gouden compagnonschap.

RUCO bleef maar groeien waardoor het pand aan de Hoogstraat in Waalre al snel te klein werd. Ze gingen op zoek naar meer ruimte, waardoor ze, tot spijt van de gemeente Aalst Waalre, in 1975 verhuisden naar Valkenswaard.  De gemeente Aalst-Waalre kon ze op dat moment niets bieden. De RUCO groeide door met zelfs 2 vestigingen in Zoetermeer, waaronder een centrale werkplaats van de KPN. Hier werden onder meer telefooncellen en telecomkasten gemaakt. In 1995 deed Jan Cornelissen na hard werken afstand van de RUCO.

Ondanks dat Jan een druk bezet man was met zijn bedrijf, had hij nog tijd over voor ontspanning. Met een aantal vrienden, o.a. Kees Verhoeven, Gerard Vos, Harry Peters, Tjeu Verstappen, Toon v.d Meerakker en Jan v.d Breggen begon hij bijna 58 jaar geleden met de oprichting van een Carnavalsvereniging, genaamd de Keienschijters. Het Stationskoffiehuis werd de eerste residentie. Al snel werd dit te klein en kregen ze het plan om het oude Boerenbont-gebouw om te toveren tot een waar feestpaleis. Harry en Kees gingen kijken hoe dit voor elkaar te krijgen. Ze bouwden  een podium, een bar en gaven de boel een likje verf en al snel was er een mooie feestzaal geboren. Later kwamen er 400-500 man carnaval vieren.

Het eerste Jaar van de Keienschijters was er een zonder prins Carnaval, in 1968 kregen zij hun eerste prins, dat werd Gerard Vos. Na het 3 jarig bestaan, hebben ze de naam veranderd naar AWC (Algemene Waalrese Carnavalsvereniging) de Keien. Een speciaal moment voor de vereniging was wanneer na het 2 jarig bestaan de Keien werden uitgenodigd door Burgemeester Keizer om de sleutel van Waalre te mogen ontvangen tijdens de carnavalsdagen. Dit is een jaarlijks terugkerend feestelijk moment voor AWC de Keien en andere carnavalsverenigingen.

AWC de Keien heeft veel betekend voor Jan; het heeft een invulling aan zijn leven gegeven. Ook zei hij altijd veel te danken te hebben aan de Keien. Veel vriendschap, lief en leed is er gedeeld. Maar vooral veel plezier maken! In het Carnavalsjaar 1979 was hij adjudant van Prins Ad I (Ad van Kuyk). Jan was zelf geen actief carnavalsvierder meer, maar ging trouw ieder jaar naar de zittingsavonden toen die nog bestonden. Hij heeft zelf ook nog 18 jaar in de zittingscommissie gezeten en is 21 jaar bestuurslid geweest.

Naast AWC de Keien heeft Jan ook een grote rol gespeeld in het Waalrese maatschappelijke leven. Zo is hij ook lang bestuurslid geweest van het Wolders Ven.

Een markant mens met een groot hart is van ons heengegaan. Wij wensen Riet en de kinderen  heel veel kracht toe met het verwerken van dit verdriet. Jan zal altijd een warm plekje blijven houden in alle Keienharten.

Jan Cornelissen overleden