Gerard

Stunt Hoge Raad 13-2-2018

(Intro door Gerard Oudshoorn)

Welkom en even terugkijken naar alle commotie (carnavalesk) die de aankondiging met zich meebracht.

 

(Rob van den Biggelaar)

Rob

Goede morgen keien, keiiennen, kiezelkeien, kiezel keiinnekes, genodigden en overige aanwezigen.

 

Daar staan we dan weer. Carnavals dinsdag. Na al een aantal mooie en geweldige dagen vol leut en plezier. Met muziek en een hoop humor. Nu dan een moment van ernst en misschien ook wel met een bittere noodzaak.

We gaan even terug in de tijd. Velen van jullie zullen het zich nog herinneren en waren er toen ook bij. Twaalf jaar geleden stonden we met zijn allen in de foyer van het Klooster. Piet Waterschoot als voorzitter van Stichting Wilgefortis en in die hoedanigheid beheerder van Het Klooster in Waalre was trots op de realisatie van de verbouwing van gemeenschapshuis Het Klooster. Zijn kleinzoons Luuk, Stan , Niels en Stef  mochten de eerste steen van de toekomst onthullen. Iedereen was blij. AWC De Keien kon mooi tijdens carnavals evenementen gebruik maken van de zaal en foyer van Het Klooster, Harmonie Juliana kreeg de mogelijkheid om elke donderdag in de grote  zaal te repeteren en om concerten in de zaal te verzorgen. Ook de opslag voor hun groot instrumentarium was meteen goed geregeld. Alles veilig dicht bij elkaar op een droge plek zodat de instrumenten die eigendom zijn niet ontstemd zouden raken.

Nu 12 jaar later zijn niet het instrumentarium maar is de Waalrese gemeenschap ontstemd.

Vanaf 1 juli 2018 stopt Lumens met haar activiteiten in het Klooster en gaat het slot erop. Met alle gevolgen van dien.

Zowel de gemeente Waalre als bewoners en gebruikers uit Waalre van Het Klooster werden verrast door deze mededeling.

Na het afbranden van de “De Boerenbond“ in het najaar van 1994 heeft AWC de Keien  nog twee jaar in een tent op het boerenbond terreinen en een jaar in het stations koffiehuis Carnaval gevierd.

Met het aftreden van prins Rob d’n Urste en aantreden van prins Hans in november  1998 zijn AWC de Keien naar Het Klooster verhuisd en zijn sinds dien het kind aan huis.

Dat zijn er nog al wat gebruikers.  Ik zal een aantal opnoemen:

volksuniversiteit Waalre, Therapeutische gym, Sound in Motion, Eetpunt KBO, Centrum Muziek onderwijs Aalst Waalre, Dédé Danceballet, Total Fit, Mapa Mondo, Muziekles Martens, Fotogroep Waalre, Koor ’t Singt, Tjo Mo, Tai Chi Balans en Energie, Mimi’s danstuin, N-Joy, Biljart BV83, PVGE Biljartclub, Volksdansen, Muziekles List, Muziekles Dungen, Muziekles Scheepers, Bridgeclub van Hoof, Bridgeclub Waalre, Waalrese vogelvrienden, Orchideën vereniging, Coulissen, Willibrorduskoor, Wijnvrienden, Vino Logica en Harmonie Juliana.

En dan ben ik er vast nog een aantal vergeten.

Wat zorgen die verenigingen voor veel ontspanning en vooral sociale contacten tussen jong en oud.

Een echt ontmoetingscentrum waardig.

Ook al zit het Klooster in zwaar vaarwater en heeft het alle wind tegen willen wij als Hoge Raad van AWC De keien de aandacht op deze sluiting vestigen met als doel toch een mogelijkheid te onderzoeken om Het Klooster ook na 1 juli aanstaande nog te behouden voor alle voormelde gebruikers en bezoekers.

Ik nodig iedereen uit om samen met de muziek voorop in een optocht naar het klooster te gaan.

******** naar buiten met muziek voorop naar Klooster ************

Albert

(Albert Vos)
We hebben hier een grote zwerfkei. Deze zwerfkei heeft tientallen jaren rustig in Hertenkamp De Warande op het Loon gelegen. Deze zwerfkei is de enige echte grondlegger en naamgever van AWC de Keien! Deze zwerfkei heeft in de allereerste Carnavals optocht van AWC de Keien in 1968 de optocht geopend. Snelle rekenaars weten dan dat dit 50 jaar geleden was.

Graag willen wij deze historische zwerfkei middels kettingen aan het Klooster bevestigen. Ik wil Vorst Ad vragen om de het Klooster te verankeren  als een symbolisch anker in woelige dagen.

Het jongetje dat samen met zijn broertjes 12 jaar geleden de eerste steen van de toekomst onthulde is nu een volwassen man en tevens jongste prins van AWC de Keien. Het mag niet zo zijn dat hij destijds de eerste en nu de laatste steen hier neerlegt.

Ik nodig Prins Luuk en prinses Claire en adjudant Jeroen en adjudante Jet uit om de gemaakte plaquette te onthullen.

Graag vraag ik een roffel om de plaquette samen met Vorst Ad op de zwerfkei te bevestigen. Nu verzoek ik Prins Luuk en adjudant Jeroen de tekst van het bordje luid en duidelijk voor te lezen aan de aanwezige mensen.

Ik dank jullie voor de aandacht. Jullie zijn nu van harte welkom in de Wolderse Wever om samen met iedereen, ook diegene die niet aanwezig konden of wilde zijn, een kop soep te eten, aangeboden door de Hoge Raad van AWC de Keien. Dit alles onder het spreekwoordelijke gezegde:

“De soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend”.

Mensen we hebben elkaar nodig.  Samen werken en overleggen met elkaar is dan ook ons advies. Na de soep gaan we samen het glas heffen met in ons achterhoofd de tekst:

“Er is altijd een nieuw begin”

ALAAF

Stunt van de Hoge Raad 2018