Dinsdag 20 september 2022 was het weer zover. “Prinsjesdag”, het jaarlijkse uitje van de oud prinsen der Keien. Inmiddels een mooie traditie die voor de 11e keer is georganiseerd. Dit jaar door Jan Weemers en Jeroen Waterschoot.

We verzamelden om 12.30 uur op het terras bij “De Volmolen”. Wat was het leuk om iedereen weer persoonlijk te ontmoeten. We waren met 9 oud prinsen die overdag mee gingen. Er werd gestart met een kopje koffie/thee met gebak. Nadat iedereen aanwezig was heeft Jan Weemers het woord genomen en het programma kenbaar gemaakt.
Er is een bezoek aan de abdij van Postel gepland.

Jaqueline en Hans hebben aangeboden om te rijden.
Eenmaal aangekomen bij de Abdij stond een gids ons op te wachten die ons mee nam over het terrein van de Abdij.

Eenmaal door de poort werden we door de gids geïnformeerd over het leven binnen de abdij muren.

Kruisbeeld bij de ingang

Er wonen en werken nog 16 norbertijnen in de Abdij. Die elke een eigen taak hebben. Ze hebben elke ochtend om 6.45 uur, om 12.00 uur de middag en om 18.00 uur de avond kerk dienst in de kapel die dateert uit de 12e eeuw.

We bezochten ook de binnenplaats bij de oude bierbrouwerij die dateert van 1611 met een toren die in de 18e eeuw werd gebruikt als uitkijk toren voor vijandigheden in de omgeving van de Abdij zodat iedereen op tijd gewaarschuwd kon worden om op tijd en veilig binnen de muren die om het 9 ha grote terrein staat te komen schuilen. Inmiddels zit in de toren een carillon welke om het kwartier een melodie speelt.

Brouwerij Toren met Carillon

Het is goed te zien dat de gebouwen in verschillende jaren (eeuwen) zijn gebouwd.
Steeds werd er een nieuw gedeelte tegen het bestaande gedeelte geplaatst.

De kapel is het oudste en belangrijkste gebouw op het terrein. De kerkdiensten in deze kapel zijn openbaar en voor iedereen gratis te bezoeken. De kapel dient ook als parochie kerk voor de bewoners van het gehucht Postel. Tot een aantal jaar geleden konden katholieken uit de hele regio hier trouwen. Dat was een groot succes. Maar het werd zo druk dat inmiddels alleen inwoners van Postel van de kapel gebruik kunnen maken voor bijzondere gelegenheden (denk aan dopen, trouwen, communie, vormsel, trouwen en begrafenissen).

Het interieur van de kapel is donker en sober. Maar oorspronkelijk waren de openingen in de muren nog veel kleiner en zaten er geen ramen in. Ook zat er geen vloer in de kapel en waren er geen zitplaatsen. Men moest staan in het zand en luisteren wat er gezegd werd. In de loop der eeuwen zijn de ramen groter gemaakt en voorzien van glas in lood. De ramen verstellen het verhaal van de stichter van de norbertijnen de heilige Norbertus.

Glas in lood heilige Norbertein Altaar Orgel

Uiteraard was er de gelegenheid om bij het Maria beeld een kaarsje aan te steken. Wat door enkele oud prinsen ook werd gedaan.

Na een wandeling door de kruidentuin gingen we richting een zaal waar en film werd vertoont over het leven en de werkzaamheden van de Norbertijnen die hier leven.

Nadat we een de film hebben bekeken was er nog gelegenheid om producten te proeven die op de abdij worden gemaakt. Een lekke stukje kaas en twee drankjes (een met gember en een met vlierbessen smaak). In het winkeltje was nog de gelegenheid om wat kaas en andere zaken te kopen.

Na de mooie rondleiding wilden we de smaak van voormelde drankjes snel wegspoelen. Dus we gingen met piepende banden richting Herberg Het Wilde Zwijn.

Daar mocht de traditionele klomp met bitter garnituur natuurlijk niet ontbreken.

Iedereen was aan het genieten van een lekker drankje naar keuze.
Hans Daris zei: “Ik heb al jaren geen alcohol maar gedronken”.
Waarop Jeroen Waterschoot antwoorden: “Dat zou je niet zeggen als ik jou hoor praten”.

Daarmee was de toon gezet en hebben we nog veel gelachen. Over de toon zetten gesproken. We ontvingen een bericht dat Toon Bouwmans ook als was begonnen.

Dat was voor ons het teken om naar de Volmolen te gaan. Daar aangekomen sloten nog een aantal oud prinsen aan en hebben we genoten van de door Albert Vos geleverde BBQ.

Daarna ging de gezellige avond nog even door. Al met al een hele mooie, leuke, leerzame en bovenal gezellige dag.

11de Prinsjesdag Oud Prinsen AWC De Keien OPK 2022