Afgelopen jaar (2020) hebben we door de Corona pandemie geen uitstapje kunnen en mogen organiseren. Het alternatief was toen dat we digitaal hebben geproost.

Op dinsdag 21 september 2021 was het weer zover. Een bijna ouderwetse “Prinsjesdag”, het jaarlijkse uitje van de oud prinsen der Keien. Dit was dus het 10e jaar en inmiddels een mooie traditie.

Ook in 2021 moesten we ons nog aan de corona maatregelen houden. Daardoor was er gekozen om, onder begeleiding van een gids (Ad Dams) een fietstocht langs verschillende monumenten en bijzondere landschapskenmerken van Waalre te houden.

We verzamelden om 13.00 uur op het terras bij “Herberg het Loon”. Wat was het leuk om iedereen weer persoonlijk te ontmoeten. We waren met 16 oud prinsen die overdag mee gingen fietsen. Nadat iedereen aanwezig was heeft Jan Weemers het woord genomen en ex prins Ruud d’n Urste welkom geheten bij de club. Er werd gestart met een kopje koffie/thee met gebak, aangeboden door AWC De Keien in verband met het 55 jarig jubileum.

 

Daarna zijn we met de fiets via ‘t Loon, Timmereind naar de Mosbroekseweg gefietst en heeft Ad Dams verteld over de afwatering van ‘t Loon via de afwateringssloot naar de Dommel. Na de uitleg hebben we een stuk zandpad gefietst. Doordat ze er een nieuwe laag zand op hadden gegooid om de kuilen dicht te gooien was het jammer dat sommige fietsers geen tractorbanden onder de fiets hadden zitten. Gelukkig bereikte uiteindelijk iedereen veilig de Heuvelstraat.

Via het Heuvelsche Kerkpad en het pad langs het nieuwe kerkhof zijn we naar het oude Kerkje gereden. Daar heeft Ad de historie van het ontstaan van de kerk en de diverse bouwfases van de kerk met de groep gedeeld. Ik heb nooit geweten dat in de tweede wereld oorlog de Duitse bezetter toestemming gaf voor het restaureren van het oude kerkje.

Vervolgens zijn we via de Markt, Oude Kerkstraat, Smeleweg en het Loonderkerkpad richting ‘t Loon gefietst. Op ‘t Loon heeft Ad de geschiedenis van ‘t Loon en de traditionele bouw van de boerderijen besproken. Daarna vervolgde de groep de weg via het Loonderkerkpad richting het Kasteel van Waalre. Daar ook wist Ad weer veel te vertellen over de loop van de Dommel en over het nog originele gedeelte van het Kasteel van Waalre.

Vervolgens zijn we via een zandpad richting Valkenswaard gereden om uiteindelijk uit te komen bij “De Bunker” in Valkenswaard. Vele oud prinsen zijn er al heel vaak langs gereden maar waren er nog nooit binnen geweest. Een klein aantal oud prinsen was er vroeger als kwajongen weleens geweest. De bunker is in de laatste jaren van de tweede wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. De bunker had als taak om het radioverkeer van de geallieerden te onderscheppen en door te zetten naar Berlijn. Er stonden vroeger zendmasten om de radiosignalen op te vangen. De bunker was zo gebouwd dat je van buiten niet zag dat het een bunker was. Het had de vorm van een boerderij. Deze gecamoufleerde bunker heeft muren van 3 meter dik en bestaat uit twee lagen. Tegen de bunker aan is een officiers mes gebouwd. In de bunker is inmiddels een aantal escape rooms gebouwd met verschillende thema’s. Wij hebben de escape room met thema Marked Garden even vanbinnen mogen bekijken.

Na de rondleiding in de bunker had het gezelschap wel zin in een drankje. Echter Het Brabants Genot is op dinsdag gesloten dus zijn we via het nieuwe fietspad (over de oude spoorbaan) richting het Stations Koffiehuis gefietst. Daar hebben we een heerlijk drankje genuttigd dat werd aangeboden door ons nieuwe lid Ruud Verbeek. Tevens heeft Ad verschillende feitjes over de oude spoorbaan, de boerenbond, het stations koffiehuis en het gemeentehuis van Waalre verteld. Na een paar porties bitterballen en een kop tomatensoep voor Jan Coppelmans hebben we de tocht via het Baron van Wijnbergenplantsoen, Bosweg naar de Blokvenlaan vervolgd. Daar hebben we even gestopt bij het oude huis van Antoon Coolen dat door dezelfde architect is getekend als het oude gedeelte van het gemeentehuis van Waalre. Toevallig was de eigenaar thuis en had nog een aantal toevoegingen aan het verhaal van Ad. Als laatste stop hebben we even stilgestaan en uitleg gehad van Ad bij het Rietveldhuis op de hoek Blokvenlaan – Eikenlaan. Daar hebben we afscheid genomen van de gids en hem middels een kleine enveloppe bedankt voor zijn inzet op deze dag.

Helaas gingen Hans Daris en Jan Coppelmans niet mee naar de BBQ. We namen daar afscheid van de heren en hopen ze spoedig bij andere activiteiten weer te zien.
De rest van de groep ging mee naar Rob thuis waar Albert Vos inmiddels de BBQ had aangestoken.
Bij binnenkomst hebben we Champagne gedronken op het jubileum jaar van AWC De Keien. Bij de BBQ sloten nog 4 oud prinsen aan die overdag niet mee konden.

Ondanks dat het snel afkoelde stond iedereen lekker in de tent en de drank vloeide rijkelijk. De BBQ was weer top verzorgd door Albert Vos. Ondertussen kwamen Bert Quaedvlieg en Jorg van Haren nog even langs om te vragen of er oud prinsen een bijdrage willen leveren voor het komende jubileum jaar. Daar werd nog flinke input geleverd en daar kan de jubileum commissie mee aan de slag.

Daarna ging de gezellige avond nog even door. Al met al een hele mooie, leuke, leerzame en bovenal gezellige dag.

Volgend jaar is de 11e  prinsjesdag.

10e Prinsjesdag Oud Prinsen AWC De Keien OPK 2021