Prinses Jaqueline

Onze Prinses Jaqueline heeft een mooie tekst over carnaval geschreven op Facebook, dat willen we ook via onze website met jullie delen:

Wat veel mensen niet weten of beseffen is dat Carnaval best wel een serieuze zaak is. Ja écht! Het is niet zoals velen denken alleen maar zuipen en feesten. Joh!? Er zit een enorme organisatie achter. En dat wordt helaas vaak over het hoofd gezien, want het is blijkbaar oh zo vanzelfsprekend dat carnaval elk jaar gewoon gevierd kan worden. Dat alles blijkbaar “uit het niets” is georganiseerd en het bekende tentje met muziek, entertainment en horeca gewoon klaar staat.

Nou eeeh, ik kan je verklappen, er moet best wat gebeuren om dit allemaal te realiseren. Ik heb de laatste tijd nogal wat commentaar gehad over carnaval. Niet alleen van “boven de rivieren” maar zelfs hier in het zuiden. En dat verbaast mij eigenlijk wel een beetje. Het lijkt wel of dat alleen de “insiders” weten wat er moet gebeuren om zo’n mooi feest voor 5 dagen op touw te zetten. En dat is alleen de carnavalsdagen zelf!
“Vier jij carnaval???!!!!”
“Ben jij zo’n feestbeest dan?”
“Dat lijkt me nou helemaal niets, dat carnavallen.”
“Sorry hoor, de hele dag polonaise lopen?”
“Ooooh, dan zal je vast wel veel zuipen!”
“Moet je dan in zo’n dom pakje lopen?”

Ondertussen doe je zelf onbewust toch ook mee aan dat soort zaken? Hoewel… onbewust??

“Jij gaat zeker nooit naar een concert, danst en zingt nooit lekker mee?”
“Het is blijkbaar wél oké om je te verkleden als Sinterklaas of zijn Pieten en naar de intocht te gaan.”
“Je schminkt zeker nooit je kinderen op een verjaardagsfeestje?”
“Ooit een vrijgezellenfeestje gehad of bij een geweest?”
“Zeker nog nooit met Koningsdag een oranje shirtje aan gedaan of een gekke kroontje opgezet?”

Ik vind het helemaal niet erg als je niet van carnaval houdt. Dat mag. Ieder heeft zo zijn ding. Maar laat degene die er wel van houdt alsjeblieft in zijn waarde. Het gaat niet alleen om het feesten. Dat is vaak wel het eindresultaat, maar jeetje, wat vervelend zeg als het resulteert tot een mooi feestje!?

Om van al die zottigheid en gekken te kunnen genieten moet er veel gebeuren. Een carnavalsvereniging is een heel jaar in touw om dit mogelijk te maken. Het bestuur bekommert zich om het geheel. Delegeert naar verschillende commissies die het een en ander op zijn beurt organiseert en uitvoert. Allemaal door vrijwilligers. Enthousiaste mensen, die het niet erg vinden om hun tijd hieraan te besteden. Mensen die houden van het dorpsleven en graag hun steentje bijdragen. Want dat is ook precies waar het om gaat. Als vereniging in een dorp als Waalre (of waar dan ook ter wereld) ben je afhankelijk van de vrijwilligers. En hoe meer er zijn, hoe makkelijker het allemaal geregeld kan worden. Elk persoon doet een klein deel, en het geheel komt bij elkaar als een prachtig feest. Of je nou als jeugd mee helpt bij de garderobe op de diverse evenementen. Of je helpt mee met het bouwen van een wagen voor de optocht. Of je helpt de zaal te versieren voor een van de kindermiddagen. Of je komt kinderen schminken op die middagen. Of je helpt bij de horeca, door biertjes te tappen en ranja in te schenken. Doe je dit één dag? Of alleen een middagje, je hebt toch wel mee kunnen helpen en dat is wat telt. Ik blijf het enorm knap vinden dat iets zo groots opgezet wordt door vrijwilligers. Let wel dat vrijwilligers wel mensen zijn met verschillende kwaliteiten. Mensen uit de bedrijfswereld. Mensen met ervaring. Maar vooral mensen die gedreven zijn om er iets moois van te maken.

Waar ik enorm veel plezier uit kan halen is het feit dat er zoveel mensen zó kunnen genieten van een feestje. Kinderen vooral. Ik loop al jaren mee met de jeugd als hun hoffotograaf. Het is zo clichématig om te zeggen “de kinderen zijn onze toekomst”, maar het is wél zo. En mocht het nou nét zo zijn dat we bij de Keien een hele grote achterban hebben bij de jeugd! Heerlijk om te zien en om trots op te zijn.

Het doet mij deugd te weten dat ik mee heb kunnen dragen aan zo’n feest. Ik werk in mijn vrije tijd aan het Wolders Lachblad, daar zit soms honderden uren in, maar dat doe ik omdat ik het leuk vind. Ik neem tijdens carnaval vrij om 100% aanwezig te zijn en foto’s te maken voor de jeugd, omdat ik het leuk vind. Ik koop ook pakjes bij de carnavalswinkel om ‘s avonds mee te kunnen feesten met mijn dorpsgenoten en vooral met mijn vrienden, omdat ik het leuk vind. En het doet mijn deugd dat een heel dorp 5 dagen lang op zijn kop staat en “samen” carnaval viert. Ik krijg regelmatig de vraag “Waarom wilde je Prinses carnaval worden?” Eigenlijk een rare vraag, maar goed ik zal mijn best doen dit te beantwoorden. Om alles wat ik hierboven vertel, door al deze mensen die zo hard werken om er een mooi feest van te maken, en doordat ik daar ook vaak een onderdeel van ben en daar trots op kan zijn… Daarom. En het is niet iets wat ik persé “wilde”. Ik werd gewoon gevraagd. Heb me er niet voor op gegeven zoals sommigen denken, maar ben gewoon gevraagd. En heb er niet al te lang over na hoeven denken by the way.

Dus ja. Ik vind carnaval toevallig erg leuk. Ja het is veel werk soms, maar tjonge, kijk dan toch eens naar het resultaat!

Carnaval is best wel een serieuze zaak.